Dertien
Een week vrij na de tentamens resulteert in een nachtje weg naar Rotterdam met mijn vriend. Na een onderzoekje op Google kwamen we uit bij het restaurant Dertien.

Lokaal, eerlijk, eigenzinnig en met ingrediënten van het seizoen. (…) Wij kennen onze boeren, telers en fokkers en zij kennen ons. (…) Het ingrediënt staat voorop en we vinden het vooral leuk om jou te verrassen met alle smaken die een ingrediënt allemaal in zich kan hebben.’ Na dit gelezen te hebben op de site, hebben we direct gereserveerd!

Keuzes
Bij binnenkomst hangt er aan de linkermuur een gigantische menukaart. Op zich is dit niet zo handig als je niet in de buurt van de kaart zit, maar door de techniek van tegenwoordig is een fotootje zo gemaakt en hebben we vanaf onze mobiele telefoons de verschillende keuzes doorgelicht. Verschillende voorbeelden van een voorgerecht zijn ganzenpaté, rundertartaar met garnaal en biet en kwark. De biet en kwark was verrukkelijk. Er was een soort schepijs gemaakt van de kwark met daarbij rode biet in drie verschillende vormen.

Dertien

Dertien

Hollands haantje, kabeljauw met octopus en aubergine met couscous zijn opties voor het hoofdgerecht. Ik ging voor het vegetarische gerecht (de aubergine met couscous) en Stijn voor de kabeljauw met octopus. Beiden waren heerlijk, de smaak is onbeschrijfelijk. Het is heel bijzonder om te ervaren wat er allemaal met eten gedaan kan worden. Naast het reguliere bakken en koken, zijn er uiteraard nog veel meer mogelijkheden om eten klaar te maken en Dertien maakt gebruik van van alles, zoals inmaken, fermenteren, drogen en charcuterie. En dat proef je!

Personeel en inrichting
Het personeel was erg vriendelijk! We hoefden Jeroen maar te roepen en hij kwam ons blij maken. Ik vroeg om rode wijn bij mijn couscous en ik kreeg een lekkere, warme wijn met daarbij een geweldig verhaaltje hoe deze wijn ontstaan is. Ze schenken trouwens ook geen reguliere cola, maar Curiosity Cola, alles is tot in de puntjes uitgedacht. De wachttijd duurt wat langer dan in een gemiddeld restaurant, maar als je smaakpapillen de smaaksensaties proeven, snap je waarom de gerechten het wachten waard zijn!

De inrichting is erg leuk! De kok heeft veel meubels zelf in elkaar getimmerd en dat zorgt voor een warme sfeer en een gezellige uitstraling. In het restaurant zelf staat een mega grote houtoven, dit komt de smaak van het eten ten goede, maar ook de algemene ambiance van het restaurant.

Kom ik terug?
Nu kom ik niet vaak in Rotterdam, maar restaurant Dertien is zeker aan te bevelen! Vijf minuten lopen van de tram en je bevindt je in een heerlijke eetomgeving met vriendelijk personeel en verse gerechten die nét iets anders zijn dan anders.